Tarvitaanko vanhempainyhdistyksen diskoon lupa musiikin soittamiseen?

Kysymys:

Koulun vanhempainyhdistys on järjestämässä diskoa. Koulun järjestämät diskot sisältyivät kuntalupaan, mutta päteekö se myös vanhempainyhdistyksen järjestämiin tapahtumiin?

 

Vastaus:

Teoston tarjoama kuntalupa soveltuu ainoastaan koulun järjestämiin tapahtumiin. Siten se ei sovellu tapahtumiin, joiden järjestäjänä on vanhempainyhdistys. Vanhempainyhdistyksen tapahtumat vaativat musiikin soittamiseen erillisen tapahtumaluvan Teostolta.

Teoston tapahtumaluvan alle on koottu sekä Teoston että Gramexin musiikinkäyttöön tarvittavat oikeudet. Lupa mahdollistaa musiikin soittamisen tapahtuman ajan. Hinta on tapahtumakohtainen ja perustuu ilmoitettuihin tietoihin liittyen musiikinkäyttötapaan, lipputuloihin tai yleisömäärään maksuttomassa tapahtumassa. Musiikin soittamisen yhteydessä on kuitenkin myös huomioitava, että suoratoistopalveluiden (esim. Spotify) lisenssit eivät kata julkista esittämistä. Näin ollen kappaleet jotka on tarkoitus soittaa tapahtumassa on hankittava erikseen esim. äänitteillä tai latauksina nettikaupoista (esim. iTunes).