Tekijänoikeus syntyy automaattisesti luovan työn tekijälle. Tekijänoikeuden syntyminen edellyttää työltä omaperäisyyttä ja itsenäisyyttä. Tuolloin tekijälle syntyy niin taloudellisia kuin moraalisiakin oikeuksia.
Toisaalta tekijänoikeus ei voi olla absoluuttinen, ja yhteiskunnan pitää saada nauttia taiteesta ja kulttuurista. Tiede ei voi kehittyä, ellei akateemisia teoksia voida hyödyntää tutkimuksessa. Tekijänoikeutta rajoitetaan paljon muun muassa sivistyksellisiin syihin vedoten. Sivistyksellisiin syihin nojaten myös opetus ansaitsee lisäoikeuksia. Niitä on esitelty lyhyesti teemasivulla ”Yleistä” ja tarkemmin jaoteltuna muissa osioissa.
Tekijänoikeuden perusperiaatteisiin kuuluu myös julkisen ja ei-julkisen tilaisuuden välinen rajanveto. Opetukseen liittyen tästä on käyty paljon kädenvääntöä, joten tässä teemassa pohditaan tarkasti myös sitä, onko opetus julkista.
Merkittävä periaate on myös se, että tekijänoikeuslaissa ei ole juurikaan pakottavaa sääntelyä, eli asioista voidaan aina sopia toisin. Teemaosion ”Yleistä” tarkoitus on esitellä ytimekkäästi tekijänoikeuden perusperiaatteet.