Musiikki

Tekijänoikeuden kohteena voi olla myös musiikki. Musiikkia voidaan soittaa itse, toistaa äänitteeltä tai suoraan verkosta, esimerkiksi Spotifysta. Musiikkia esitetään koulussa niin oppitunneilla kuin erilaisissa juhlissakin. Onko musiikin soittotavalla merkitystä tekijänoikeudellisesti? Saako musiikkia soittaa yhtälailla CD-levyltä kuin YouTubestakin?

Kysymykset eivät loput tähän, sillä musiikin tekoon osallistuu usein eri henkilöitä, esimerkiksi säveltäjä, sovittaja ja sanoittaja. Toisaalta musiikkitallenteilla on varsinaisen teoksen tekijöiden lisäksi tuottaja. Kenelle oikeudet siis ylipäätään kuuluvat musiikin yhteydessä?

Muusikoiden tuotos piirretään usein paperille nuoteiksi. Saako nuotteja kopioida valokopiointiluvalla? Ja voidaanko näiden nuottien perusteella esimerkiksi soittaa kappaleita koulun konserteissa?

Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään teemasivustolla ”Musiikki”. 

Sisällöistä poimittua

Kattaako kuntalupa koulujen juhlien lähettämisen verkossa?
Kuntalupa kattaa musiikin esittämisen juhlissa, mutta entä jos juhlaohjelmat esim. kuvataan ja lähetetään linkin kautta huoltajille. Kattaako kuntalupa myös sen? 
Saanko kopioida CD:ltä kappaleen koneelle ja soittaa sen sitten oppilaille?
Saanko kopioida CD:ltä kappaleen koneelle ja soittaa sen sitten oppilaille?
Tarvitaanko musiikin esittämiseen oppitunnilla lupia?
Lupaa ei tarvita musiikkiteoksen esittämiseen opetustilanteessa. Ansiotarkoituksessa harjoitettavassa opetustoiminnassa lupa kuitenkin tarvitaan.
Musiikin käyttö opetusvideolla
Olemme kuvanneet oman opetusvideon käsityön oppitunnille.