Gramexin ja Teoston musiikkiluvat

Tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto perustivat vuonna 2004 yhteisyrityksen GT Musiikkiluvat Oy, josta voidaan keskitetysti hankkia taustamusiikin esittämiseen tarvittavia lupia. Sen sijaan että asiakkaalla olisi erillinen sopimus sekä Gramexin että Teoston kanssa, musiikkilupia taustamusiikin käyttämiseen on lokakuusta 2016 lähtien voinut saada yhdellä sopimuksella osoitteesta musiikkiluvat.fi.

Musiikkiluvat.fi:stä haettavat taustamusiikkiluvat kattavat tausta- tai tanssimusiikin tai musiikkivideoiden esittämisen yleisölle avoimissa tiloissa kuten kaupoissa, ravintoloissa ja kuntosaleilla. Siltä voi hakea myös tallennuslupaa eli lupaa äänitemusiikin kopioimiseen tai tallentamiseen julkisesti esitettäväksi.

Musiikkiluvat.fi maksaa keräämänsä korvaukset Teostolle ja Gramexille, jotka jakavat ne edelleen edustamilleen tahoille eli musiikintekijöille ja esittäjille. Gramexilta hankitaan kuitenkin edelleen luvat koskien mediayhtiöiden musiikin käyttöä radiossa, televisiossa, internetissä ja av-tuotannoissa. Gramex myöntää myös DJ-toimintaa varten kehitetyn DJ-lisenssin. Teosto puolestaan myöntää tapahtumaluvat, joiden nojalla voi esittää musiikkia tai musiikkivideoita yleisötapahtumissa tai -tilaisuuksissa, kuten konserteissa, festareilla ja näyttelyissä.

Musiikkilupien osalta on muistettava opetustoimintaa koskeva poikkeus tekijänoikeuslain 21 §:ssä (ks. teoksen esittäminen opetuksessa) sekä erilaiset kuntien kouluilleen hankkimat luvat ja sopimukset tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.