Musiikin käyttö väitöstilaisuudessa

Kysymys: 

Väitöstilaisuudessa on ollut tapana soittaa taustamusiikkia joidenkin tapahtuman osallistujien tullessa sisään. Voiko tapahtumassa siis soittaa joitakin kappaleita esimerkiksi suoratoistopalveluista?

Vastaus: 

Väitöstilaisuus on julkinen tilaisuus, koska kyseessä ei ole yksityistilaisuus, kuten perhepiirin juhla. Tällöin musiikin soittaminen tilaisuudessa on julkista esittämistä. Kyseessä on musiikin julkinen esittäminen myös sen takia, että tapahtumaan voi vapaasti osallistua kuka vain. Teosten, kuten musiikin, julkiseen esittämiseen kohdistuu rajoituksia. Tekijänoikeuslain 21 §:n 2 momentissa todetaan kuitenkin, että julkaistun teoksen saa esittää julkisesti tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia, tapahtumaan on maksuton pääsy ja tapahtumaa ei muutoinkaan järjestetä ansiotarkoituksessa.

Kyseessä oleva tilaisuus on ilmeisesti maksuton, eikä järjestetty ansiotarkoituksessa. Kyseenalaista on kuitenkin se, katsotaanko musiikin esittämisen olevan tilaisuudessa pääasia. Ilmeisesti musiikkia soitetaan taustamusiikkina vain joidenkin tapahtuman osallistujien tullessa sisään. Tällöin voidaan todennäköisesti katsoa, että musiikin esittäminen ei ole tapahtumassa pääasia. Tilaisuudessa saisi siis soittaa musiikkia.

Jos koko tapahtuman aikana soitettaisiin taustamusiikkia, katsottaisiin musiikin kuitenkin olevan tapahtuman pääasia. Tällöin musiikin soittamiseen tarvittaisiin tapahtumalupa Teostolta. Lisäksi tulisi huomioida se, että suoratoistopalveluiden lisenssit eivät aina kata julkista esittämistä. Kappaleet, joita tapahtumassa on tarkoitus soittaa, tulisi siis hankkia esimerkiksi latauksina nettikaupoista, kuten iTunesista.