Kysymys:
Voinko nuotintaa itse esimerkiksi jonkun radiossa soitettavan tämän hetken hitin ja antaa nuotin eteenpäin kollegoilleni opetuskäyttöön musatunneille?
Vastaus:
Nuotintaminen on yksi tapa valmistaa kappale sävellysteoksesta. Kappaleen valmistaminen teoksesta kuuluu tekijän yksinoikeuteen, eli se vaatii lähtökohtaisesti tekijän luvan. Tekijänoikeuslain 12 §:n nojalla kappaleen valmistaminen esimerkiksi nuotintamalla on kuitenkin sallittua omaan yksityiseen käyttöön, mutta ei opetuskäyttöön.
Nuotteja voi hankkia opetuskäyttöön Kopioston kopiointiluvan mukaisin ehdoin. Kopiointiluvalla kopioita voivat ottaa vain oppilaitoksen opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta. Kopiointilupa kattaa sekä kotimaisen että ulkomaisen aineiston. Lupa oikeuttaa ottamaan nuottijulkaisuista valokopioita ja tulostamaan digitaalisessa muodossa olevia nuotteja. Etenkin uusimpien sävellysten kohdalla laillisesti julkaistujen nuottien löytäminen voi olla hankalaa, mutta jotkut musiikintekijät saattavat esimerkiksi julkaista nuotteja omilla verkkosivuillaan. Tekijältä voi myös aina pyytää luvan nuotintamiseen ja nuottien opetuskäyttöön.
Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan peruskouluille, lukioille ja ammatillisten oppilaitosten maksuttomaan perusopetukseen ja oppisopimuskoulutukseen. Kopiointiluvan tarkat käyttöehdot löytyvät Kopioston verkkosivuilta.