Musiikin käyttö opetusvideolla

Kysymys:

Olemme kuvanneet oman opetusvideon käsityön oppitunnille. Saammeko käyttää muiden musiikkeja (eri artistit) opetusvideon musiikkina, jos opetusvideo näytetään kyseisillä käsityön oppitunneilla? Opetusvideot näytetään suoraan opettajan tietokoneelta, eikä niitä lisätä esimerkiksi YouTubeen.

 

Vastaus:

Musiikin käyttäminen opetusvideolla tarkoittaa kappaleen valmistamista musiikkiteoksista ja niiden synkronointia. Synkronointi tarkoittaa äänen (esimerkiksi puheen, musiikin tai ääniefektien) liittämistä esimerkiksi videon yhteyteen, joka edellyttää lupaa. Opetusta koskevat poikkeussäännökset tai kopiointilupa eivät oikeuta musiikin kopioimista ja liittämistä opetusvideolle, mutta koulu voi hankkia siihen tarvittavan luvan Teostolta

Jos koululla ei ole Teostolta hankittua lupaa eikä yksittäistä videota varten haluta hankkia erillistä lupaa, taustamusiikkia voi etsiä verkosta. Internetistä löytyy musiikkia, johon tekijät ovat jo etukäteen antaneet erilaisia käyttölupia esimerkiksi Creative Commons - eli CC-lisenssillä. Creative Commonsin verkkosivuilta löytyy lisätietoa eri CC-lisensseistä ja vapaasti lisensoidun musiikin etsimisestä.