Tietokonepelit oppitunnilla

Kysymys:

Onko sallittua pelata opetuksellista, mutta yksityiskäyttöön suunnattua kaupallista tietokonepeliä luokassa oppilaiden kanssa?

 

Vastaus:

Tietokonepeleihin liittyy yleensä monien eri tekijöiden tekijänoikeuksia. Tietokonepeli on yhteenliitetty teos, jossa suojataan mm. pelin taustalla olevaa tietokoneohjelmaa ja dialogia kirjallisena teoksena sekä pelin sisältämää musiikkia sävellysteoksena, ja kuvitusta kuvataiteen tuotteina. 

Jos oppilaat pelaavat tietokonepeliä luokassa omilla koneillaan, kyse on oppilaiden yksityisestä pelaamisesta. Siinä ei ole tekijänoikeuden kannalta ongelmaa, kunhan peli on laillisesti hankittu oppilaiden käyttöön.

Peli voidaan heijastetaan myös koko luokan katsottavaksi esimerkiksi valkokankaalle, jos aineiston käyttöehdot eivät tätä estä. Tietokonepelin tekijät määrittelevät yleensä pelin käyttöehdoissa, miten ja missä peliä saa käyttää. Jos liikkuvaa kuvaa sisältävä peli on ehtojen mukaan tarkoitettu vain yksityiskäyttöön, eikä opetustilanteita varten ole annettu erityistä käyttölupaa, lupaa voi kysyä pelin julkaisijalta.