Saako etäopetuksessa näyttää tekijänoikeudella suojattua materiaalia ja voiko opetustilanteesta tehdyn tallenteen jakaa?

Kysymys:

Saako sellaista tietokantaa, jonka käyttöoikeudet (lisenssi) on koulun kirjastoon hankittu, näyttää etäopetuksessa opiskelijoille videoyhteyden yli? Ja saako etäopetustilanteen myös tallentaa ja saako tallenteen sitten jakaa a) julkisesti tai b) opetusryhmälle?

Kyseessä on tietokanta, joka on tekijänoikeuden piirissä.

 

Vastaus:

Sellaisen tietokannan, joka on tekijänoikeuslain suojaama, kopiointiin ja digitaaliseen jakamiseen tai tallentamiseen tarvitaan lähtökohtaisesti tekijänoikeudenhaltijan lupa. Kopioston kopiointilupa kuitenkin mahdollistaa tekijänoikeudella suojatun materiaalin käytön. Kopiointiluvasta voit lukea lisää täältä

Kopiointiluvalla etäopetuksessa voidaan näyttää opiskelijoille teoksia ja muita tekijänoikeudella suojattuja aineistoja, kuten tietokantoja. Etäopetustilanteesta voi tehdä tallenteen, jonka saa jakaa suljetulla alustalla vain sen opetusryhmän saataville, jolle opetustilanne on tarkoitettu. Mikäli tallenteen haluaa jakaa avoimesti internetissä, tarvitset erillisen käyttöluvan tallenteella näkyvien aineistojen tekijöiltä.