Mitä "Kopiointi ehdottomasti kielletty" -merkintä todella tarkoittaa?

Kysymys:

Oppikirjoissa on usein merkintä "Kopiointi ehdottomasti kielletty". Tarkoittaako tämä, että kirjasta ei saa kopioida yhtään mitään?

Vastaus: 

Merkintä voi toisinaan aiheuttaa hämmennystä, sillä teoksen kopioiminen kokonaan yksityiseen käyttöön on tekijänoikeuslain mukaan sallittua ja sopimuslisenssi sallii julkaisujen osittaisen kopioinnin opetusta varten. Merkintä ei voi kumota sopimuslisenssin mukaista lupaa tai oikeutta ottaa kopioita yksityiseen käyttöön. Kopiointikielto ei myöskään rajoita oikeutta siteerata teosta (ks. sitaattioikeuden sallittu käyttö).

Sopimuslisenssin rajat on silti syytä pitää mielessä. Sopimuslisenssin ehdot voi aina tarkistaa Kopiosto ry:n verkkosivuilta. Kysymyksessä mainittu teksti on usein liitetty nimenomaan työ- ja harjoituskirjaan, jota ei ole sallittua kopioida sopimuslisenssin nojalla kuin ainoastaan hyvin rajatusti etäopetuksen yhteydessä. Oppilaat voivat merkinnästä huolimatta silti kopioida työ- ja harjoituskirjoja omaan yksityiseen käyttöönsä, kunhan kopiointi ei tapahdu opettajan johdolla.
 
Tekijällä on mahdollisuus kieltää teoksen valokopiointi sopimuslisenssin nojalla. Tätä mahdollisuutta ei usein nähdä tarpeellisena käyttää. Kieltäminen tapahtuu ilmoittamalla Kopiostolle, joka pitää kielloista listaa. Ajantasainen lista on nähtävillä Kopioston sivuilla.
 
On olemassa yksi verrattain uusi tapa estää teoksen kaikenlainen kopiointi. Oikeudenomistaja voi asettaa tehokkaan teknisen suojauksen teokseen estämään kopioinnin. Suojan kiertäminen on säädetty rikokseksi. Mikään tekninen menetelmä ei suojaa valokopioinnilta, mutta digitaalisiin aineistoihin niitä voi liittää, esimerkiksi sähköisiin kirjoihin tai digitaalisiin televisiolähetyksiin.