Opetuksen yhteydessä saa tekijänoikeuslain 21 §:n nojalla vapaasti esittää teoksen. Esittäminen voi tapahtua esimerkiksi lukemalla otteita kirjasta tai heijastamalla luokan seinälle kirjan sivu dokumenttikameralla. Myös musiikin toistaminen cd-levyltä, soittaminen eri soittimilla taikka kuvan näyttäminen internetistä on opetustilanteessa sallittua esittämistä.
Esitysoikeus ei kuitenkaan koske näytelmä- ja elokuvateoksia. Elokuvateoksilla tarkoitetaan tässä yhteydessä käytännössä kaikkea liikkuvaa kuvaa. Videoiden kanssa kannattaa siis olla opetuksessa tarkkana, sillä niiden näyttämiseen tarvitaan pääsääntöisesti lupa tai videon tulisi olla varustettu esim. Creative Commons -lisenssillä. Jos joidenkin videoiden, esimerkiksi YouTube- tai mainosvideoiden, esittämiseen opetuksessa ei ole saatavilla tai hankittavissa lainkaan lupaa, saa sellaista teosta käyttää tekijänoikeuslain mukaan kuitenkin opetuksen havainnollistamiseksi.
Muissa tilanteissa kuin oppitunnilla teoksen esittämiseen tarvitaan lupa. Kunnat ovat hankkineet tarvittavat luvat musiikin esittämiseen kunnallisten oppilaitosten järjestämissä muissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, kuten oppilaitoksen juhlissa ja konserteissa, Teostolta ja Gramexilta ns. kuntasopimuksilla.