Kysymys:
Jos ottaa kaupungin puistossa olevasta taideteoksesta itse kuvan ja käyttää sitä kuvittamaan valtakunnallisesti jaettavaa ilmaista oppimateriaalia, niin pitääkö olla taideteoksen tekijältä lupa? Vai riittääkö tekijän mainitseminen lähdeluettelossa?
Vastaus:
Logot tunnetaan myös kuviomerkkeinä ja niitä, kuten muita tavaramerkkejä, koskee tavaramerkkilaki. Tavaramerkkejä käytetään erottamaan elinkeinotoiminnassa liikkeelle laskettavia tavaroita tai palveluita muiden vastaavista.
Siteerausoikeuden lisäksi tekijänoikeuslaki sisältää säännöksen niin sanotusta kuvasitaattioikeudesta.
Creative Commons -lisenssi on käyttölupa, joka antaa lisäoikeuksia materiaalin hyödyntämiseen. CC-lisenssiä voidaan käyttää periaatteessa kaikenlaisessa aineistossa, mutta sen hyödyntäminen on alun perin suunniteltu lähinnä digitaalisen materiaalin käyttöön.
Tekijänoikeuteen on säädetty poikkeuksia, jotka mahdollistavat teoksen käyttämisen tietyin rajoituksin ilman tekijänoikeuden haltijan antamaa lupaa.
Ilomantsin kirjasto pyysi vuonna 2010 lausuntoa tekijänoikeusneuvostolta vuosina 1901-1906 kirjoitetun materiaalin tekijänoikeussuojan voimassaolosta.
Sitaatin käyttämisellä on oltava jokin tarkoitus, esimerkiksi omien näkemysten perustelu tai käsiteltävän asian havainnollistaminen ja selkeyttäminen.
Tekijänoikeus ei suojaa esimerkiksi tietoja tai teorioita, vaan pelkästään niitä teoksen osia, jotka on ilmaistu omaperäisellä tavalla.
Voiko nettisivuista liittää kuvan diaesitykseen? Kyse ei ole dian koristelusta vaan tahdon näyttää esimerkin yrityksen nettisivuilta, miten mainostavat tuotteitaan.
Oppilaat Sami, Iiris ja Aslak ohjelmoivat ryhmätyönä tietokonepelin.
Opetustyössä hyödynnetään reseptejä ja neuleohjeita, suojaako näitä tekijänoikeus?
Teen oppimateriaalia, jossa käytän kuvakaappauksia, joilla havainnollistan erilaisten tietokoneohjelmistojen käyttöä.
Tekijänoikeuslain kiemurat tuntuvat usein opettajista monimutkaisilta ja välillä tulee tunne siitä, että materiaalin käyttö on liian rajoitettua.
Taideteoksen kuvan käyttö kokonaisuudessaan sitaattina on sallittua.
Tekijänoikeus suojaa teosta 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
Sitaattioikeus tarkoittaa oikeutta ottaa lainauksia toisen tekijän teoksista.