Vapaa käyttö

Tekijänoikeus suojaa itsenäisen ja omaperäisen työn konkreettista ulkomuotoa. Tekijänoikeus ei kuitenkaan suojaa tietoa eikä ideoita, tekijänoikeuden suoja ei myöskään ole ikuinen.Tekijänoikeuden suoja kestää 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä lukien. Tekijänoikeuden lisäksi on olemassa myös lähioikeuksia, jolloin suoja-aika on lyhyempi. Lisäksi on olemassa paljon aineistoja, joiden käyttö on sallittua joko tekijänoikeuslain tai käyttäjän antaman luvan nojalla.

Monet aineistot ovat vapaasti käytettävissä. Tällaisia ovat muun muassa vanhat teokset ja avoimella lisenssillä lisensoidut työt. Vapaiksi aineistoiksi tekijänoikeuslaissa säädetään erikseen muun muassa lait ja asetukset sekä monet viranomaisten asiakirjat.

Teemasivulla ”Vapaa käyttö” esitellään muun muassa yksi tekijänoikeuslain merkittävä poikkeus - sitaattioikeus. Siteeraaminen mahdollistaa kaiken tyyppisten teosten käytön ja tältä teemasivulta voit lukea, miten siteeraat muiden teoksia sallitusti.

Lopuksi on vielä tärkeää muistaa, että tekijänoikeuksista voidaan lähes aina sopia toisin. Tämän myötä esimerkiksi internetistä löytyy valtavasti aineistoa, jonka hyödyntämiseen tekijä on antanut kaikille vapaat kädet!

Sisällöistä poimittua

Kuvasitaatti
Siteerausoikeuden lisäksi tekijänoikeuslaki sisältää säännöksen niin sanotusta kuvasitaattioikeudesta.
Parodia
Teoksen käytöstä parodiassa säädetään tekijänoikeuslain 23 a §:ssä. Säännöksen mukaan julkistettua teosta saa käyttää parodiassa, karikatyyrissä ja pastississa.
Sitaattioikeuden sallittu käyttö
Sitaattioikeus tarkoittaa oikeutta ottaa lainauksia toisen tekijän teoksista.
Taideteoksen kuvan käyttäminen
Taideteoksen kuvan käyttö kokonaisuudessaan sitaattina on sallittua.