Kysymys:
Moni käännöspalvelu (esim. Google-kääntäjä) tarjoaa myös ääneen lausuttuna kyseessä olevan sanan. Tulkitaanko kääntäjäpalvelut roboteiksi vai tarvitseeko tällaisen äänen hyödyntämiseen erillisen luvan?
Vastaus:
Voidaanko tekijänoikeuden suojaamaa kuvaa käyttää pro gradu-tutkielmassa ilman tekijän lupaa? Vai tarvitaanko kuvan käyttämiseen ei-kaupallisiin tarkoituksiin aina tekijän henkilökohtainen lupa?
Tekijänoikeusneuvosto katsoi lausunnossaan, että sanomalehdessä julkaistua valokuvaa voi siteerata yliopiston lopputyössä tekstiä havainnollistamassa.
Jos opettaja tekee oppilasryhmällä käytössä olevan oppikirjan kappaleen aiheesta diaesityksen ja esittää sen luokkatilanteessa, jossa oppilaat laativat samalla tuntimuistiinpanoja, mitä osia kirjasta esitys saa sisältää?
Voidaanko videoleikkeitä käyttää sitaatteina sekä havaintoesimerkkeinä ja kuinka pitkä tällainen leike voisi enintään olla, kun kyseessä on opetustarkoitukseen valmistettava materiaali?
Kuuluvatko musiikkisitaatit tekijänoikeuslaissa määritellyn sitaattioikeuden piiriin? Voiko tekijä käyttää musiikkisitaatteja multimediatyön osana?
Saako yliopistojen tietoverkossa tapahtuvassa musiikin opetuksessa käyttää musiikkiesimerkkejä sitaattien tapaan korvauksetta ja ilman tekijöiden lupaa?
Onko mahdollista kopioida yksi sarjakuvaruutu tai sarjakuvastrippi opetusta varten?
Sitaatin käyttämisellä on oltava jokin tarkoitus, esimerkiksi omien näkemysten perustelu tai käsiteltävän asian havainnollistaminen ja selkeyttäminen.
Missä tekijänoikeuslain mukaan kulkee referointiin perustuvien luvallisten ja luvattomien tiivistelmien raja?
Esa on tehnyt äidinkielenkurssille monistepaketin. Monisteet käsittelevät kirjallisuuden eri vaiheita sekä kielenhuoltoa.
Taideteoksen kuvan käyttö kokonaisuudessaan sitaattina on sallittua.
Sitaattioikeus tarkoittaa oikeutta ottaa lainauksia toisen tekijän teoksista.