Saako vanhoja lehtimainoksia käyttää opintotyössä?

Kysymys:

Opiskelijani haluaisi hyödyntää projektissaan vanhoja mainoksia. Pääsääntöisesti näitä lehtiä ja/tai niissä mainostaneita yrityksiä ei enää ole olemassa. Mainoksiin ei ole merkattu tekijän nimeä, eikä sitä oikein voi mistään selvittääkään (olimme sähköpostitse yhteydessä erääseen vielä toimivaan lehteen, ja sieltä vastattiin, että selvitys ei ole mahdollista). Mainoksia ei muokata, vaan siirretään erilaisille materiaaleille (kangas, puu jne.). Toimimmeko oikein, jos oletamme, että tekijä on tuntematon ja tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta julkaisusta?

Vastaus:

Tekijänoikeussuoja suojaa ainoastaan luovaa ja omaperäistä teosta. Teoksen arviointikriteerinä pidetään olisiko joku muu samaan työhön ryhtyessään päätynyt samaan lopputulokseen. Kirjalliset lehtimainokset ovat usein hyvin samankaltaisia. Siten on mahdollista, että kirjallinen lehtimainos ei saa tekijänoikeudellista suojaa lainkaan. Esimerkiksi lehdessä oleva mainos ”Matti Meikäläisen remonttikauppa – kaikki Haravat 10€ ” ei ole tarpeeksi omaperäinen ja itsenäinen, että se saisi tekijänoikeudellista suojaa kirjallisena teoksena. Tällaista esimerkin mukaista mainosta voidaan vapaasti hyödyntää. Kuvallisten lehtimainosten osalta teoskynnyksen arviointi voi olla toisinaan haastavaa. Kuvalliset mainokset voivat sisältää myös valokuvia, jotka saavat aina lähioikeussuojaa. Ks. lähioikeussuoja.

Teokseen, joka on julkistettu tekijän nimeä taikka yleisesti tunnettua salanimeä tai nimimerkkiä ilmoittamatta, on tekijänoikeus voimassa, kunnes 70 vuotta on kulunut siitä vuodesta, jona teos julkistettiin (44 § tekijänoikeuslaki). Jos tekijän henkilöllisyys selviää ennen teoksen suojan umpeutumista, niin tekijänoikeussuojaksi tulee 70 vuotta tekijän kuolemasta. Toiminta on oikeanmukainen, sillä tuntemattoman tekijän valmistamia mainoksia saadaan vapaasti käyttää, jos teoksen julkaisusta on kulunut 70 vuotta.

Mikäli mainokset saavat tekijänoikeussuojaa ja suoja olisi edelleen voimassa, opiskelijat voivat sisällyttää projektitöihinsä materiaalia Kopioston kopiointiluvalla