Saako sanaa DISNEY käyttää tanssikurssin nimenä?

Kysymys:

Saako sanaa DISNEY käyttää tanssikurssin nimenä? Esim. Disneyprinsessojen tanssiaiset? Tai saako kurssikuvauksessa sanoa että tanssimme Disneyn musiikkiin?

 

Vastaus:

Tekijänoikeus ei suojaa yksittäistä sanaa, sillä yksittäinen sana ei todennäköisesti ylitä teoskynnystä. Tässä tapauksessa ratkaisua voi hakea tavaramerkkilain nojalla.

Disney-sana on Walt Disney Entertainmentin tavaramerkki ja sitä ei saa käyttää ilman tavaramerkkihaltijan lupaa. Disneyllä, kuten kenellä tahansa tavaramerkin haltijalla, on oikeus määrätä tavaramerkistään. On todennäköistä, että Disney puuttuisi tavaramerkin käyttöön kurssin nimenä, jos yhtiö saisi asian selville. Näin ollen, välttäisin sanan "Disney" käyttämistä ja korvaisin kohdan esimerkiksi "käytämme klassikkopiirroselokuvista tunnettuja kappaleita".

Tavaramerkin haltijalla on oikeus määrätä merkin käytöstä. Disney-nimen käyttäminen kurssin nimessä voi luoda mielikuvan, että kurssi olisi toteutettu yhteistyössä Disney-yhtiön kanssa. On todennäköistä, että Disney ei halua ottaa riskiä siitä, että kurssin sisältö ei vastaa heidän brändiään. Lisäksi Disney-yhtiöllä on intressi pitää tavaramerkin käyttö pelkästään oman yhtiönsä ja sisaryhtiöidensä käytössä, ettei tavaramerkin suoja vähentyisi.