Liikkuvan kuvan esittäminen opetuksessa

Elokuvien esittäminen opetuksen yhteydessä vaatii erillisen luvan, sillä tekijänoikeuslain 21 §:n poikkeus opetuksen yhteydessä julkisesta esittämisestä ei koske elokuvateoksia (ks. Teoksen esittäminen opetuksessa). Tekijänoikeuslaissa elokuvateos-käsite tarkoittaa käytännössä kaikkea liikkuvaa kuvaa, myös esimerkiksi YouTube-videoklippejä (ks. Voiko YouTube -videon näyttää opetuksessa?). Mikäli opetuksessa halutaan esittää liikkuvaa kuvaa, on vaihtoehtoja monia.

Opetushallituksen hankkimalla TV - ja radio-ohjelmien tallennus- ja esitysluvalla saa esittää ohjelmia useilta YLE:n TV- ja radiokanavilta sekä verkkopalveluista. Lisäksi se sallii kotimaisten ja yhteispohjoismaisten opetusohjelmien tallentamisen pysyvään käyttöön sekä muiden ohjelmien tallentamisen kahden vuoden ajaksi. Lupa ei kuitenkaan koske elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevia elokuvia, ulkomaisia sarjoja eikä mainoksia. Luvan tarkemmat tiedot löytyvät Kopioston sivuilta ja lupa koskee varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta.

Elokuvan osalta tilanne on hyvin samanlainen kuin musiikissakin, että tekijöitä on useita. Siksi on vaikea tietää, keiltä kaikilta lupa pitäisi saada. Oppilaitosten ei tarvitse hakea lupaa erikseen jokaisen elokuvan oikeudenomistajilta vaan luvat voi hankkia kootusti tekijänoikeusjärjestöiltä. Suomalaisten elokuvien osalta luvan myöntää APFI ry ja ulkomaisten elokuvien osalta lupaa voi hakea M & M Viihdepalvelu Oy:ltä.

Joskus, kuten YouTube-videoiden kohdalla, lupa voidaan hankkia suoraan tekijältä. Lisäksi verkossa on tarjolla niin kutsuttuja avoimen lisenssin (esim. Creative Commons) elokuvateoksia, joiden kohdalla tekijä on määritellyt teoksensa olevan vapaasti kenen tahansa käytettävissä. Tekijä on kuitenkin muistettava mainita ja avoin lisenssi voi olla rajoitettu esimerkiksi siten, että teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.